Tuesday, February 8, 2011

Tahi Sawan?

Nashriq mula diserang Tahi Sawan lebih kurang sebulan yang lalu. Masa tu aku nampak keadaannya normal berkuping macam anak-anak sedara aku yang dulu-dulu. Bila kerajinan timbul, aku pon bubuh baby oil dan keruk Tahi Sawan tu pakai sikat. Mula-mula tu hilang. Lama-lama dia jadi balik dan makin pelik.

Sampailah satu tahap, keadaan kulit kepala Nashriq jadi berair dan lembik. Kalau picit keluar air. Aku rasa air tu nanah kot. Baunya pun kurang menyenangkan. Emak mana yang nak senang duduk tengok anak jadi cenggitu? Gegel tau lutut ni tiap kali pandang kepala Nashriq. Rasa nak meraung pon ada. :(

Masa check up yang ke 5 bulan, aku tanya nurse berkenaan masalah kepala Nashriq ni. Nurse tunjuk doktor dan mereka preskrip sejenis shampoo, ubat sapu bewarna ungu dan ubat makan yang aku rasa Vitamin C kot sebab warna dia Oren. Aku pon amalkan men-shampoo kepala Nashriq pakai shampoo yang diberi. Bubuh ubat ungu tiap 4 jam. Dan tidak dilupakan kasi makan ubat Vitamin C empat kali sehari.

Dalam masa 2-3 hari, Tahi Sawan tadi berkurangan.

Entah macam mana nak dijadikan sebab, aku balik rumah Emak kat Taman Cempaka selepas berlangsungnya Perjumpaan BGWS haritu. Boleh pulak shampoo Nashriq tertinggal kat sekolah dan tidak ber-shampoo ubatlah budak kecik itu selama lebih kurang 4 hari. Tak semena-mena, Tahi Sawan berkenaan naik semula dan keadaannya menjadi bertambah teruk dengan lendir, nanah, berair dan berbau. Aku nak nangis tau jalan KL dengan keadaan kepala anak cenggitu. Serius, membunuh mood aku 100%.

Pagi tadi, bangun tido terus tengok kepala anak. Ya Allah, rasa nak luluh jantung aku tengok keadaan dia cenggitu. Takde mood langsung nak pergi kerja. Terus cakap dengan Wahid nak bawak Nashriq pergi OPD Mahmoodiah sebab kat sini banyak pakar.

Korang tengoklah kepala Nashriq ni. :(

Gambar ni dengan flash.
Nampak tak berair dia macam mana?




Gambar tanpa flash.
Macam gitulah gaya kupingnya.


Aku menyalahkan diri aku dalam hal ni. Kenapa aku bubuh baby oil masa tu dan kenapa aku keruk kepala Nashriq? Kenapa aku tak pergi ambik shampoo Nashriq yang tertinggal tu awal-awal? Kenapa aku fikir yang kepala Nashriq dah baik? Kenapa? Kenapa? Kenapa?

Aku tak boleh berhenti salahkan diri aku, setiap kali aku pandang kepala Nashriq. Bodohnya aku menjadi seorang Emak. Tak reti jaga anak ke aku? Terlalu mengambil ringan ke aku selama ini?

P/S : Tadi dah pergi OPD Mahmoodiah dan doktor bagi Shampoo (yang sama), ubat antibiotik beserta ubat krim warna putih. Harap-harap cepat sembuh. Tak tahanlah tengok keadaan anak macam gini. Rasa nak nangis je. :(

27 comments:

m@Ri@ said...

ala kesiannya nashriq..takpe shah..kita belajar sama2 jadi ibu yg baik..dah jgn salahkan diri sendiri..pergi syampu dan bg nashriq makan ubat on time k..

Yantie said...

Oh kesiannya Nashriq..Haritu tengok dah nak baik kn..takpe la Aishah..jadikan pengajaran..jgn salahkan diri sendiri..

Amy-Wan said...

xpe aishah...jgn salahkan diri ye...kita sama2 baru 1st time jd ibu..so banyak yang kita masih lalai..dah..tamo nanges2.. =) insyaAllah nashriq akan sembuh..

cira said...

kesiannye nashriq.. awak tak try botakkan balik ke? x la nashriq rimas sgt.. siann auntie ngk nashriq.. cepat baik ek..

Nrfadlh said...

kesiannye nashriq. mcm mane boleh jadi mcm tu. get well soon ye.

misha.w said...

sabar ye aishah, awk bukannye emak yg bodoh. awk hebakkk.. biasela kite yg jadik 1st time emak ni, mmg kdg2 ter overlooked sesetgh benda sbb tatau. jgn rase down ok. awk emak terhebakk! :)

yaya+frdz+auf said...

ya Allah...kesiannya nashriq. hope dia cepat sembuh.

Lin Ghazale said...

Tahi sawan ni cradle cap kan?

Cuba try Eubos Baby Cream Oil. Mahal sikit lah sebotol tapi tahan lama. Anak saya pakai 4 bulan sebotol tu.
COnfirm ada kat Pharmacy Caring (byk branches)

Cara guna, masa mandi tu kan sediakan air baby dalam tub kan? Letak Oil tu mengikut kesesuaian awak. Pastu sapu2 la air tu kat kepala. Guna kt badan pon bole. Kalau ruam2, iA bole hilang.

Kalau nak tuang oil tu, lather2 kat palm, letak air sikit, sapu kat kepala pn boleh.

Cuba lah. Ikhtiar.

sumimie said...

salam aishah
saya tgk pon dah luluh ulu hati ni
jgn skip pakai ubat n shampoo
kat taska pon
cuba tanya org2 tua pasal minyak sawan yg sy mention tu.

ღnFashyaღ said...

Aishah, dont blame urself lah dear. Biasalah anak pertama, bukan kite tau semua pasal nak jaga anak macammana kan dear..

Apa yang fashya buat dari Husna baby dulu, lepas mandi or bila-bila, rajin letak baby oil kat kepala dia tapi jangan keruk dgn sikat. Kulit kepala boleh luka. Letak je baby oil tu, nanti masa mandi, usap lembut dgn jari. macam menggaru tapi bukan garu ye. nanti kerak2 atas kepala dia akan luruh sendiri. InsyaAllah kulit kepala dia ok.

NAshriq, get well soon sayang..:)

Puan Jiha said...

sama mcm Aqeef cradle cap teruk.... masa 3 bulan teruk sgt...sama mcm Nashriq tu... tp tu sebab eczema.... doc bg dactacort cream n dentinox shampoo....alhamdulillah pki for about 1mth...pastu dh takde skang

chik star said...

AISHAH jgnlah salahkn diri sendri. ni kan pengalaman pertama. ape pon kite tak taw kn. klo sye kt tmpt awk pon sye riso..

lepas ni jgn skip shampoo n ubt yek.

oh ye kenapa pgil tahi sawan ?

MyRule said...

Siannyer..

It's ok Aishah.. kita berlajar dari pengalaman.. Insyaallah.. i doakan Nashriq cepat baik.. :P

nur easy said...

kita belajar dr pengalaman kn. sume mahu y terbaik utk anak2. mudah2an cepat baik ya nashriq

mun said...

siannya nashriq..takpe aishah kite blaja dari kesilapan..lgpon kita br jadi mak....takde pengalaman lagi...
mun rasa lbh elok awak botakkan kepala nashriq...kalau takde rambut rasanya lagi cepat baik kot aishah...
harap cepatlah sembuh yeee

Dayu said...

kelihatan teruk
tapi takpe aishah, jgn salahkan diri sendiri
kita 1st time mother
muda lagi pulak tu *aishah je, aku dah tua
banyak kita tak tau
we're still learning

takpe..nanti baik la tu
dah dpt ubat kan

kita belajar dr pengalaman. tak buat silap, kita tak kan belajar pape

sharEna said...

alaa..kesiannye Nashriq =( nape leh jd gitu eh? ape puncanya?

xyah salahkn diri snri Aishah. kite belajar dr pengalaman. anak pertama kann. harus byk salah silap. yg penting kite jadikan pengajaran.

yg sakit, kite ubatkan. mohon kesembuhan dr Allah. get well soon Nashriq. anT & Naurah will pray for u =)

@yue said...

btul tu blaja dr pengalaman..
jgn slh diri sndri ye..
klu sy pn agknye wt cmtu..
sbb dlu pas botakkan msa akikah...bru tau ada kerak2 ni..
nsib bek buh bby oil je..then msa mandi hilang dlm msa beberapa hr..
risau juga...

jgn skip bg ubat tu ye...

afni+hafiz=dani said...

aisyah, jgn salah kan diri sendiri, mungkin nashriq alergic dgn baby oil.

fyi, masa dlm pantang, dani pun kena, afni letak baby oil, then sikat perlahan2..alhamdulillah menjadi.

so bukan salah aisyah mencuba kan?

wardah said...

its ok aishah, semua ibu pun akan salahkan diri sendiri tapi sebenarnya kita pon masih belajar kenal anak kita macam mana. stop blaming urself k.

tapi kalau jadi kat diri sendiri pun sure meraung la.

tabah k!

nurul aziyana said...

jgn salahkan diri sdn aishah..kita ibu baru..baru nk kutip pengalaman..mmg mcm2 berlaku di luar dugaan kita..mga2 nasyriq cepat baik

Hannah Johary said...

My bro time baby dulu takde tahi sawan macam ni. Tapi ada bisul. Seluruh kepala. 1 baik, keluar lagi 1. 1 baik, keluar lagi. The whole head. Macam ni jugak. Berair. Berkuping. Non-stop.

Pergi doctor, dorang suggest sabun/shampoo brand Sebamed. Ada kat mana-mana pharmacy. Maybe boleh try juga.

Hari tu dok berbual dengan parents member, dia cerita time member ni kecil-kecik dulu pun ada benda-benda ni kat kepala. Tapi dorang orang tua, kan, so dorang percaya ni ada kaitan dengan cara tanam uri. Maybe uri cuci tak cukup bersih.

Tak tahulah. Banyak pendapat.

evyn4ever said...

kesian nya nashriq..jgn salah kan diri anda..aishah g jumpa doc dan try pakai apa yg doc suggestkan ok ..insyaallah..:) mcm evyn pun..tgk ammar batuk 1 bln x henti2 pun evyn rasa sedih..batuk dia mcm nak kuar anak tekak..evyn plak duk salahkan diri sendiri duk minum ais sentiasa selpas pegnant dan time pegnant..tp bila sepupu ckp acttually x da apa2 ..ini bergantung pd antibody bb sendiri..so aishah..jgn sedih2 tau..nnt baik la nashriq..
muahh kat nashriq..

abah dan mak haqq said...

alahai..semoga nashriq cepat sembuh ya..
mama jangan salahkan diri sendiri ya..
kita semua mesti buat silap dan akan buat silap lagi (bukan kesilapan yang sama ek)..
tapi kita belajar dari kesilapan tu kan..

pelok ciom nashriq

Honeysour said...

aduhaii.. bergenang air mata tgk nasyriq cam tu..

dont blame yourself aishah.. semua yg jadi mesti ada hikmah, yg penting kita ikhtiar ikhtiar dan ikhtiar.. kita sebg mak ni, mesti nak yg terbaik kan untuk anak kita... first time parenting, takpe, jadikan as penglaman...

chill aishah... na mo cedih2.. nanti nasyriq lagi sedih tgk mama dia tau..

senyum sikit..:)

hani azmi said...

Assalamualaikum kak.....bole saya tau akak pergi klinik mana....sbb anak saya pun ada masalah yg lebih kurang dgn nasyriq....harap akak dpt bantu....terima kasih

hani azmi said...
This comment has been removed by the author.