Monday, September 12, 2011

Anas Nashriq 1st Birthday #Persiapan

Aku memang berniat lama nak buat sambutan hari jadi Nashriq. Tapi lebih menyerahkan kepada 'rezeki jika ada'. Mula tergerak nak buat, masa minggu pertama raya. Hari Jumaat raya kelima gitu, aku terfikir nak buat sambutan kecil-kecilan pada keesokkan harinya (Hari Raya keenam - Sabtu). Konon nak jemput keluarga dan adik beradik saje. Tapi terasa suntuk pulak nak memasak gitu gini. So, kami postpone pergi minggu depannya, hari Sabtu - 10/09/2011.

Terlanjur buat birthday celebration, aku fikir lebih baik ajak kawan-kawan datang beraya sekali. Lagipun, rumah sewa kami tu memang tak pernah buat house warming sejak kami berpindah. Dah nama pon musim raya, jadi open house lah sekali arung. Jadi bila create event, aku namakan sebagai - Open House + House Warming + Nashriq 1st Birthday. Tapi agenda utama tetaplah menyambut birthday Nashriq. Cuma Mama dengan Ayah tumpang sekaki nak ajak kawan-kawan datang rumah. :)

Meh tengok sat meh, preparation yang aku buat.

1) Menu

- Nasi Ayam
- Kuih Kaswi
- Mee Hoon Goreng Cina
- Air Oren Sunquick
- Puding Cocktail

Nasi Ayam dan Mee Hoon Goreng Cina tu, memang dalam perancangan awal. Pada awalnya, aku plan yang Emak hanya tolong masak Nasi Ayam aje dan aku akan goreng mee. Tapi oleh kerana kekangan masa (echeh!), maka Emak telah take over sebab kesian tengok anak dia masih tunggang langgang turun naik tangga tak siap-siap.

Barang-barang masak, aku belanja sendiri ikut senarai yang Emak bagi. Hari Jumaat balik kerja tu, aku dengan Wahid berhempas pulas round pasaraya Maslee dengan memegang kertas mencari barang. Memang thrill lah kononnya nak berdikari buat sendiri. Rasakan lah dengan muka aku. Haaaa.

Kuih Kaswi pulak, memang feveret kami satu family. Emak memang suka Kuih Kaswi yang ditempah dengan satu Makcik dekat rumah Emak aku tu. So, we go for tempah sahaja. Kalau nak buat kang, remeh pulak kerjanya. Kan?

Air Oren Sunquick dipilih sebagai pembasah tekak. Selain sebab ianya sedap, ianya juga mudah dan jimat. Tukang buat air of the day ialah Encik Wahid. Memang dari malam sebelum kejadian, dialah yang masak air masuk tong dan siap-siap buat air gula. Bila tiba hari kejadian pon, dia sibuk pantau air aje sebab itu memang kerja dia. Hehehe.

Oih, menu terkejut pada hari berkenaan ialah Puding Cocktail. Menu ni memang tak ada dalam senarai buku nota aku. Tup tup pagi tu Emak sampai, dengan membawa puding jagung dalam loyang siap mix fruit dan susu cair segala. Kiranya penambah menu lah ni. "Terima kasih lah Emak sebab susah payah buatkan cocktail dan masak segala. Jasamu dikenang." :D

* Selepas tamat belanja barang-barang masak hari Jumaat tu, kami terus balik rumah sendiri sebab nak kemas-kemas apa yang patut. Aku siapkan barang macam potong lada jeruk, basuh lada merah, basuh salad, potong fishcake, siang udang, kopek bawang dan halia dan bermacam lagi kerja lain. Malam tu, kami suami isteri tidur pukul 2.30 pagi. Punyalah semangat nak sambut tetamu. Ceh.

** Tak sempat snap langsung buffet corner for Nasi Ayam tu semua. T__T

2) Birthday Cake(s).

Pada hari kejadian, ada dua kek yang akan dipotong. Kek pertama tentulah kek Anas Nashriq. Kek kedua pula bagi menyambut hari jadi dua orang anak saudara yang kebetulan jatuh pada 22 Ogos dan 1 September yang lepas. Terlanjur sambut birthday Nashriq, kami celebrate lah sekali birthday budak berdua ni.

Kedua-dua kek berkenaan, aku order online dengan Kak Ai. Korang boleh refer blog beliau kalau nak cuci-cuci mata dan nak order. Rasa kek dia memang sedap dan aku boleh katakan yang harganya pon sangat berpatutan. Siap ada delivery ke rumah lagi tau. Aku kenal Kak Ai pon dari Cira sebab aku berkenan dengan Kek Misha masa birthday celebration dia haritu.

Kek angka '1' dengan deco jalan raya berkereta.


Kek Upin dan Ipin untuk Ikmal dan Iskandar.

3) Candy Buffet.

- Rocky.
- Choki-choki.
- Lollipops.
- Gula-gula Fruit Plus
- Puding Jelly
- Coklat Yoss.
- Coklat Susu.

Barang-barang untuk candy buffet ni, aku beli secara pukal bersama barang-barang yang nak masuk dalam goodies bag. Hari Rabu (07/09/2011), aku bergerak secara solo ke Giant dan bershopping sakan macam dunia ini aku yang punya. Bayangkanlah aku beli bermacam-macam barang yang ada dalam 4-5 beg kot aku angkut naik turun teksi. Masa ni takde fikir berat ke hape dah. Fikir nak siapkan goodies beg malam itu jugak dan hantar ke taska keesokkan harinya. Memang semangat waja betul aku time ni. :D

All time favorite.


Pemanis mulut. Perosak gigi. Heeee. :D

4) Goodies Bag.

- Birthday card yang ada gambar Nashriq.
- Keropok Mamee Monster.
- Keropok Baby (Maruku Ikan).
- Coklat Yoss.
- Coklat Susu.
- Puding Jelly
- Gula-gula Fruit Plus

Perancangan awalnya, aku dan Wahid nak letak air mineral cawan yang kecik tu sekali dalam goodies bag ni semua. Tapi kami pusing satu Tiram tak ada jual yang camtu. Dahlah beg goodies beg tu besar, jadi memang nampak kosong sikit. Tapi tak apalah, hajat tak sampai. Mungkin majlis akan datang (kalau ada rezeki), boleh prepair awal-awal sikit.

Gambar yang ada dalam goodies bag tu, aku dah siap-siap print kat tempat kerja. Gila semangat cari background image birthday then masukkan gambar Nashriq pastu edit-edit sikit. Macam hebat aje edit-edit padahal pakai Powerpoint aje. Ngehhh. :D

Kami start bungkus membungkus goodies bag tu pada malam Rabu tu jugak. Bermula jam 9.30 malam dan sampai lah 11.30 malam. Nasib baiklah kami buat tak banyak. 50 pcs untuk hantar taska / tadika, dan lagi 50 pcs untuk majlis hari Sabtu. Memang patah pinggang jugak dok menghadap benda alah ni. Tapi dek kerana semangat hebat, kami teruskanlah jugak. Echeh.

Beratur menunggu masa untuk di-stapler.


Dah siap production.


Siap masuk plastik nak hantar taska / tadika.

5) Tema Dan Hiasan.

- Banner 'Happy Birthday Anas Nashriq'.
- Belon

Bab ini pon ada hajat yang tak kesampaian. Kalau ikutkan hajat, aku nak beli topi birthday dan topeng untuk bagi kat semua tetamu cilik. Pastu, nak beli yang khas sikit untuk birthday boy. Tapi dah kisahnya last minute ditambah dengan kekangan budget, maka aku tutup mata aje tang itu. T___T

Kisah banner tu pulak, aku dah siap-siap print kat tempat kerja saing dengan gambar kad goodies bag tu. Balik rumah, aku tinggal potong huruf dan tampal atas kertas tebal. Bila tiba hari kejadian, Wahid ambil alih tugas untuk pasang kain, banner dan gantung belon. Just a simple one. Mula-mula ingat Wahid tak nak gantungkan pasal dia ada kata yang nak buat ala kadar tak payah deco-deco. Tapi agaknya bila dah tengok si Isteri punya semangat memotong menampal huruf, maka dia pon tak nak potong stim. Dilayankan jugaklah hajat si Isteri. Hihihihi.

Simple. :)


Okeh, that's for #persiapan punya part. Jap lagi kalau aku rajin, aku update pulak kisah di hari kejadian. Chow cin cau! :))


TERIMA KASIH

7 comments:

Fahreen Fredo said...

Hahaha perfect weh!!

Selamat ulangtahun yang pertama Nashriq! Sorry ye aunty tak dapat datang. Aunty tak sehat. Hihihi

nur easy said...

seronoknya.. tgh plan nak buat belated 1st birthday party juga ni..;)

cikgaban said...

simple tapi menarik.

epi belated besday anas nashriq

muah muah

Ainul said...

hepi besday nasriq..semoga berjaya dunia & akhirat..

*bgs la tips aishah. minta ijin buat rujukan ")

aziyana said...

mak yang rajin :)
happy birthday nasyriq..seronoknya attend birthday party baby

mama shifa said...

maaf sgt yer aishah
datang dah lambat balik nk cepat lak
cik drebar tu penat huhuhu

Aishah Rahim said...

@Reen : Takpe auntie. Kita faham. Auntie jaga kesihatan tau. :))

@Izi : Buatlah Izi. Seronok sangat!

@CikGaban : Thanks CikGaban. :)

@Ainul : Sila. Sila. Sharing is caring kan? :)

@Aziyana : Itulah. Kalau dekat, boleh jumpa Yana dan Husna kan?

@Mimie : Tak apa. Kami faham. Yang penting, seronok dapat jumpa Mimie dan Shifa. :))

Blog Aishah Rahim © 2013 | Template Designed By Blog Bingkisan Hati